Hámlassz, és ne radírozz, ha hibátlan arcbőrt szeretnél!
Szinte mindenki tudja, hogy radírozni kell, hogy eltüntessük az elhalt hámsejteket, hogy megszüntessük az érdes bőrt. Azt már kevesebben tudják, hogy nem mindegy, hogy radírozod, vagy hámlasztod az arcod finom, vékony bőrét.
A következő cikkben a hámlasztás fontosságát járjuk körbe.
Radírozni vagy hámlasztani? Bár mindkét módszernek ugyan az a lényege - eltávolítja az élettelen sejteket az arcbőröd felszínéről, hogy egészséges, selymes, üde bőrfelületet varázsoljon helyette - nem mindegy, hogy melyik módszerrel teszed mindezt!
Mielőtt belemélyednénk a hámlasztás fontosságába, nézzük át a bőr működését.
A bőrünk sejtjei folyamatosan újratermelődnek. Ahogy újabb és újabb sejtek termelődnek, a korábbiak egyre kijjebb tolódnak a bőr külső felszíne felé, és fokozatosan elhalnak, elszarusodnak. Az elhalt hámsejtek különféle külső fizikai behatásokra eltávoznak a bőr felszínéről. Ez azonban sok esetben - akár a bőrünk zsírossága, vagy a használt kozmetikumok, vagy a szennyeződések miatt –nem tud bekövetkezni. Így a bőr felszíne érdessé válik, szürke, élettelen lesz. És ami a legnagyobb baj, eltömíti a pórusokat is, ami a bőrproblémák első lépcsőfoka: pattanások, gyulladások kialakulásához vezet.
Ezért szükséges a hámsejtek rendszeres eltávolítása.
Hámlasztás vagy radírozás?
A hámlasztás kémiai, míg a radírozás inkább fizikai eszközökkel történik.
A fizikai bőrradírozás során valamilyen érdes, szemcsés anyaggal dörzsölöd le a hámsejteket. Ez lehet só, cukor, mák, kukoricadara, vagy bármilyen darált, morzsaszerű anyag.
A hámlasztás során kémiai anyagokkal, (főleg gyümölcssavval) szabadulsz meg – sokkal kíméletesebb módon - az elhalt hámsejtektől.
Miért jobb választás a kémia hámlasztás?
A fizikai radírok főbb összetevőinek a só – cukor - őrlemények szemcséinek éles, vágó élük van, amit mikroszkóp alatt ellenőrizhetsz is. Ezek az éles felületek - még akkor is, ha nagyon finomra vannak darálva - felkaristolják, felszántják a bőröd, repedéseket okoznak a finom, vékony felületen, amelyekből mikro-sebhelyek keletkeznek.
Bár nem tűnik natúrnak a kémiai hámlasztás, ettől nem kell félned! A művelet elsősorban gyümölcssavakkal, tejsavval vagy szalicil savval történik, mely savak teljes mértékben természetesek és nagyon kíméletesek a bőrhöz. A kémiai hámlasztók feloldják a hámsejtek között még megmaradt kötőanyagokat, és így segítik elő azok lehullását a bőrfelületről. A kémiai hámlasztásnak van még egy nagy előnye: elősegítik az új sejtek képződését is, sőt táplálják is azokat.
Még egy előnye van a kémiai hámlasztóknak: stimulálják a bőr kollagén termelését, halványítják a ráncokat, és hosszútávon kisimítják a bőrt.
Egy szóval arcra tilos mechanikai (só-cukor) radírokat használni! Csak kíméletes kémiai hámlasztókat használj!
blog comments powered by Disqus